Микроблейдинг

Щастливи са тези, които природата е надарила с плътни, изразителни вежди. За останалата част на помощ идват микроблейдингът.

Какво е микроблейдинг?

Микроблейдингът е сравнително нова техника за корекция формата на вежди, при нея косъмчетата се рисуват ръчно едно по едно, при което се постига 3-де ефект, стои много естествено и е предпочитана техника напоследък.Пигментът се имплантира в базалната мембрана, разделяща епидермиса от дермата. Тази техника е по-повърхностна от татуирането.  След 4-6 седмици след процедурата се правят корекции. Процесът на възстановяване на кожата при всеки човек е строго индивидуален и в следствие на това е възможно частично избледняване на имплантирания пигмент. Важно е да се има предвид, че микроблейдингът е двуетапна процедура, при която след корекциите и пълното заздравяване на кожата се вижда крайния резултат.

Каква е разликата между микробелйдинг и машинния метод за перманентен грим?

Микроблейдингът е полуперманентен грим, при който пигмент се вкарва в най-горния кожен слой (епидермис) посредством надраскване със специални блейдове и се прави ръчно, без машина. Именно затова, при тази процедура резултатът е по-краткотраен, като в рамките на година-две трябва да повторите процедурата. Веждите изработени по метода микроблейдинг значително се различават от тези, които се работят с машинния метод за перманентен грим. Най-вече, при тази техника се получават максимално естествени вежди, като със специална писалка се рисува всяко косъмче поотделно. Използват се само натурални пигменти. Косъмчетата изрисувани с микроблейдинг изглеждат като ваши, веждите приемат красива и натурална форма.

При стандартния перманентен грим се използва машина, в която се поставя също еднократна и стерилна игла и се рисува по кожата, но чрез пробождане на 1-2 мм в кожата. За разлика от микроблейдинга, където надраскването е само в повърхностния слой на епидермиса, перманентния грим може да стигне 3 пъти по-дълбоко (до дермата), а при неправилно боравене с машината е възможо и по-дълбоко да се имплантира пигмента и боята да се “разлее” под кожата.

ВАЖНО! Трябва да знаете, че микроблейдингът не е подходящ за всеки тип кожа.

Ако имате кожа склонна към омазняване, пигментът лесно ще бъде изхвърлен, което ще ви задължи да посещавате вашият специалист доста по-често и да не сте особено доволни от резултата.

Колко време отнема процедурата?

Обикновено процедурата отнема около 2 -2,5 часа. В това време се включва и изборът на форма, поставянето и изчакването упойката да подейства.

Защо веждите изглеждат по-тъмни по време на възстановителният процес?

Не се притеснявайте, това е нормална част от процеса. Причината е естественото окисляване, което протича в кожата ви след имплантирането на пигмента. Цвета реагира бавно с кислорода във въздуха, което го кара да потъмнее. Този процес почва 5-10 минути след нанасяне на пигмента в кожата и продължава до 7-10 ден, след това се връща цвета, който сме нанесли.

Грижа след миркоблейдинг

През първите 24 часа след процедурата кожата трябва да се почиства внимателно. Третираните участъци трябва да се хидратират добре. Трябва да знаете, че първите 7 – 10 дни веждите ще излгеждат по-тъмни. Постепенно ще се образува коричка, която НЕ трябва да се премахва мануално – тя ще се отдели сама. Пълно възстановяване се очаква след 28-30 дни. Най-малко 2-3 седмици след микроблейдинг трябва да се въздържате от посещение на басейни, интензивни тренировки, дълъг престой на слънце. Кожата в обработваната зона трябва да остане суха и чиста. Имайте предвид, че 70% от успеха на лечението зависят от грижите след процедурата. Следвайте на съветите на специалистите, защото ако не го направите, може да загубите до 80% от татуировката.

Какво е Ретуш?

Ретушът е преповтаря процедурата. Прави се в рамките на месец-два след първоначалната манипулация. Понякога без него не може, тъй като има много избледнели косъмчета. В други случаи се използва за освежаване и подчертаване. Ретушът не е задължителен, зависи от вашата кожа. При по мазна кожа, почти винаги се налага ретуш. Трайността на пигмента зависи от това колко мазна е кожата. Колкото по-мазна, толкова по-кратко трае цветът. Изпотяването и излагането на слънце също намаляват устойчивостта на пигментите. Средно очакваната трайност е между 10 и 12 месеца, а за мазна кожа – до 6 месеца.

Микроблейдингът е подходящ при:

 • неправилна форма на веждите

 • редки вежди

 • частична или цялостна липса на окосмяването по веждите по медицински или други причини

Микроблейдингът НЕ е подходящ при:

 • много мазна кожа

 • проблемна кожа със спукани капиляри

 • акне

 • бенки

 • кератоза

 • себореен дерматит

 • много суха лющеща се кожа

 • проблемна кожa

Scroll to Top